Etusivulle - Front page
Remarkabull Bullmastiffs

Bullmastiffin hankinta - bullmastiffi rotuna

Bullmastiffin hankintaako suunnittelet? 

Bullmastiffin hankinta on rinnastettavissa uuden perheenjäsenen hankintaan. Hankinnan tulee perustua yhteiseen päätökseen, johon koko perhe sitoutuu. Hankintapäätös merkitsee, että huolehditte uudesta perheenjäsenestänne koko sen elinajan - jopa 10-12 vuotta. Päätös ei siis voi eikä saa perustua hetken mielijohteeseen.

Bullmastiffi haluaa olla perheensä keskellä ja mukana jokapäiväisissä askareissa.  Pihakoiraksi juoksunaruun tai yksinäiseksi vartiokoiraksi se ei sovi. Koira on laumaeläin ja sen lauman muodostaa perhe, johon koira kuuluu. Laumalla tulee olla johtaja, joka toimii päättäväisesti ja johdonmukaisesti. Johtaja on aina ihminen! Jos koira ei tiedä kuka laumaa johtaa, se pyrkii itse johtajan paikalle tai ainakin tavoittelee laumassaan mahdollisimman korkeaa asemaa. Laumanne jäsenten - aikuisten, lasten ja mahdollisten muiden koirien - on osoitettava selvästi oma asemansa ja tunnustettava muiden arvojärjestys. Perheenne mukavan yhdessäolon kannalta on välttämätöntä, että koira on laumanne arvojärjestyksessä alimmalla tasolla. Usein koira tavoittelee ensimmäiseksi asemaa lapsen yläpuolelta ja on tärkeää, että pienikin ihminen säilyy aina koiraa ylempänä.

Mikäli laumaanne kuuluu toisia koiria, tulee ihmisten tarkkailla koirien keskinäistä järjestystä ja pyrkiä vahvistamaan koirista ylimmän asemaa esim. palkitsemalla se aina ensin. Tukemalla koirien alinta yksilöä, ihminen kenties tahattomastikin pyrkii muuttamaan koirien keskinäistä asemaa ja saattaa edesauttaa ristiriitatilanteiden syntyä. Laumassa on laumanjohtajan määräämät pelisäännöt, joiden yhtäkkinen muuttaminen tekee elämän epävarmaksi kaikille lauman jäsenille (ihmisillekin).

Iloa ja hankaluuksia

Bullmastiffin, kuten koiran yleensä, voi aikuisenakin rinnastaa älyltään vain noin parivuotiaaseen lapseen. Se ei koskaan kasva ”aikuiseksi” vaikka oppiikin paljon asioita. Se kuinka paljon koirasi oppii, on hyvin pitkälle sinusta itsestäsi kiinni. Aktiivinen ja osaava koira vaatii omistajalta halua aktivoida ja opettaa koiraansa. Koirastasi on sinulle paljon iloa, mutta se tuo tullessaan myös hankaluuksia ja ongelmiakin, joihin on syytä varautua. Ennen kuin bullmastiffi on oppinut laumansa pelisäännöt, on perhe joutunut näkemään melko lailla vaivaa sen vuoksi.

Koira ei ole ihminen eikä siitä opettamallakaan tule ihmistä. Se ei ymmärrä pitkiä puheitasi ja selityksiäsi vaikka onkin hyvä kuuntelija. Sen sijaan koira ymmärtää äänensävyjen erot ja ystävällisen kohtelun.

Koiranpennun opetuksessa ja koulutuksessa on tärkein asia johdonmukaisuus. Se mikä on sallittua, on aina sallittua ja vastaavasti kielletty on AINA kiellettyä. Tätä sääntöä on noudatettava siitä lähtien, kun pentu tulee kotiin.

Pikkupentu syö 3-4 kertaa päivässä ja ruokailu muodostaa merkittävän tapahtuman sen päivärytmissä. Ruoka-aikojen on oltava säännöllisiä. Pentu ei aluksi osaa eikä pystykään huolehtimaan sisäsiisteydestä, vaan tekee tarpeensa siihen, missä hätä yllättää. Menestyksellinen sisäsiisteyden opettaminen edellyttää, ettei pentu joudu alussa olemaan yksin pitkiä aikoja ja että sen opettamisessa ollaan sekä kärsivällisiä että viitseliäitä. Pennut oppivat sisäsiisteiksi noin 4-6 kk ikäisinä. Joku pentu saattaa oppia nopeamminkin ja jollain taas oppiminen kestää pidempään. Sinä olet avainasiassa tässäkin asiassa. Pääseekö pentu ulos heti herättyään? Syötyään? Leikittyään?

Sinun on syytä varautua siihen, että pentu yksin ollessaan keksii itselleen puuhaa. Tämä toiminta voi olla myös ei-toivottua: pentu pureskelee ja repii tavaroita (eikä erota onko kyseessä kallisarvoinen antiikki vai joku halvempi esine), pentu ulisee ikävissään ja haukkuu jne. Pennulle on alusta asti opetettava mitkä tavarat ovat sen omia leluja ja vapaasti jyrsittävissä ja mitkä taas tulee jättää rauhaan. Älä kiellä koiraltasi suun ja hampaiden käyttöä vaan ohjaa käyttö sallittuun suuntaan. Hampaiden käytöllä koira toteuttaa itseään vähän samaan tapaan kuin me ihmiset käytämme käsiämme.

Täsmälliseen siisteyteen ja järjestykseen tottuneen on syytä varautua siihen, että koira tuo tullessaan todennäköisesti epäjärjestystä ja lisää siivottavaa. Mikäli haluat, että kotisi pysyy siistinä, karvattomana, kuolattomana, hiekattomana jne. ei bullmastiffi kenties olekaan sinulle tarkoitettu.

Koiran päivärytmistä ulkoiluineen on pidettävä kiinni joka päivä ja joka säässä. Asuinolot vaikuttavat siihen, miten työlääksi tämä muodostuu. Oman pihan omistaminen helpottaa asioilla piipahtamista, mutta bullmastiffi tuskin tyydyttää liikunnan tarvettaan omin päin pihalla. Aikuisena se vaatii vähintään 1-2 kunnon lenkkiä joka päivä satoi tai paistoi. Bullmastiffi on kuitenkin sopeutuvainen koira ja se tottuu liikkumaan joko vähän tai paljon ihan kuten sinä haluat. Muista kuitenkin, että liikunta pitää koiran hyvässä kunnossa ja antaa koiralle mielekästä tekemistä. Liian vähäinen liikunta voi innostaa koiraa puuhastelemaan ylimäärin kotona. Puuhasteluun voi sitten sisältyä sitä ikävääkin toimintaa eli esim. esineiden pureskelua. Pentuaikana koiran tulee saada liikkua omaan tahtiinsa. Liiallinen liikuttaminen (esim. pyörälenkit) vahingoittaa pentua ja liian vähäinen taas vaikuttaa pennun luuston, lihasten ja nivelten kehitykseen negatiivisesti. Koira on luotu liikkumaan!

Bullmastiffin kasvatuksessa kiinnitetään huomiota lonkkanivelen ja kyynärnivelen kasvuhäiriöön. Tällä hetkellä jalostuskäyttöön tarkoitettujen koirien kuvaustulosten tulee lonkkien osalta olla A-D ja kyynärpäiden osalta 0-1. Luuston kehityshäiriöt voivat vaikea-asteisina invalidisoida koiran. Kehityshäiriöiden syntyyn vaikuttavat perintötekijöiden lisäksi mm. pennun ruokinta ja liikunta.

Ylös - Top

Sinä vastaat koirastasi ja koirasi tekemisistä

Jos jatkossa haluaa nauttia yhteiskuntakelpoisesta koirastaan, on pentuvaiheeseen syytä panostaa paljon aikaa ja työtä. Bullmastiffi aikuistuu vasta 1,5-2 vuotiaana, joskus vieläkin myöhemmin.

Koiran omistaja on vastuussa siitä, mitä koira tekee. Bullmastiffi ei ole lasten koira vaikka tuleekin toimeen myös lapsiperheessä. Jo koiran koko asettaa omat rajoitukset eikä bullmastiffia tule luovuttaa lasten huostaan, vaan se vaatii ulkoiluttajakseen aikuisen, joka pystyy sen kaikissa yllättävissäkin tilanteissa hallitsemaan. Bullmastiffilla on paljon voimaa ja sen perustottelevaisuus tulee olla kunnossa, jotta sitä aikuisenakin pystyy helposti hallitsemaan kaikissa eteen tulevissa tilanteissa.

Jotta yhteiselo bullmastiffin kanssa sujuisi, on sen saatava peruskoulutus eli niin sanottu arkitottelevaisuus tulee olla kunnossa. Koiran ja ohjaajan välille on muodostuttava luottamus eli koira tottelee lauman ylempää jäsentä ja uskoo hänelle päätöksenteon. Koiran on toteltava puhetta, koska vain harvan fyysiset voimat riittävät yllättävissä tilanteissa hillitsemään kookkaan bullmastiffin menoa. Bullmastiffin opettaminen, kasvattaminen ja koulutus hyville tavoille ja yhteistyöhön isännän/emännän kanssa ei tapahdu silmänräpäyksessä. On tärkeää, että koiran kouluttamisesta vastaavat perheen aikuiset ja että kaikki perheenjäsenet käyttävät samasta asiasta samaa sanaa koiralle käskyä antaessaan. Tässä jälleen kerran on hyvä muistaa johdonmukaisuus. Bullmastiffi on usein varsin itsenäinen, jopa itsepäinen. Pakottamalla sen opettaminen ei onnistu. Sinun on oltava ovelampi kuin koirasi. Käytä  mielikuvitusta ja palkitsemista, jotta saat koiran toimimaan haluamallaan tavalla. Bullmastiffilta puuttuu miellyttämisenhalu, joka palveluskoirilta löytyy. Parhaiten useimpia bullmastiffeja motivoikin ruoka.

Apua kouluttamiseen sekä mahdollisten ongelmien ilmaantuessa saat esimerkiksi kasvattajalta ja Bullmastiffit ja Mastiffit ry:n koulutusohjaajilta. 

Sääntöjä ja määräyksiä

Koiran pitoa säädellään monilla eri tavoilla. Metsästyslaki määrää kiinnipidosta. Järjestyslaissa on omat pykälänsä ja koiraa ei esim. saa viedä kaupungeissa uimarannoille tai torialueelle. Taloyhtiöiden järjestyssäännöissä voi olla koiranpitoa rajoittavia määräyksiä eikä koiraa esim. saa pitää vapaana rappukäytävässä. Julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa samoin leirintä- ja ulkoilualueilla on rajoituksensa. Eri maiden välillä voi olla karanteenimääräyksiä ja eri maihin vaaditaan erilaisia rokotuksia tai matolääkityksiä. Näihin on syytä tutustua etukäteen ennen koiranpennun kotiutumista.

Kaikki maksaa…

Koiran hankinta ja pitäminen aiheuttaa kustannuksia.

Hankinta

Tavallisin tapa hankkia bullmastiffi on ostaa kasvattajalta pentu, jonka kasvattaja luovuttaa uudelle omistajalle noin 7-8 viikon ikäisenä. Yleensä pentu maksetaan kaupan yhteydessä. Muista selvittää huolellisesti mitä koirasi kauppahintaa kuluu. Kasvattaja voi myös myydä pennun osamaksulla, mutta yleensä osamaksukauppaa ei käydä entuudestaan tuntemattomien ostajien kanssa.

Jotkut kasvattajat voivat myös sijoittaa pennun koiraa haluavaan perheeseen. Tällöin kasvattaja pidättää yleensä itsellään oikeuden käyttää koiraa jalostukseen niin halutessaan. Ehdoista ja omistusoikeuden siirrosta sovitaan aina erikseen. Kaikki koiran sijoitussopimukseen liittyvät asiat tulee laittaa ylös kirjallisesti. Näin sopimuksen yksityiskohdat voidaan tarvittaessa helposti tarkastaa.

Tutustu useiden kasvattajien koiriin, jotta huomaat mitkä itseäsi miellyttävät. Koiria näet näyttelyissä, internetsivuilla sekä kasvattajan luona. Muista, että mistä tahansa koirasta voidaan ottaa valokuva, jossa koira näyttää kauniilta. Tarkoin harkittu kuvakulma saattaa peittää koiran rakenteellisia virheitä. Paraskaan kuva ei kerro mitään koiran kyvystä liikkua eikä koiran luonne käy ilmi kuvasta.

Jokainen kasvattaja tulkitsee rotumääritelmää hieman eri tavalla ja pyrkii kasvatustyössään mahdollisimman lähelle tätä omaa tulkintaansa. Bullmastiffeista löytyy koiria, jotka ovat joko aavistuksen enemmän bulldoggityyppisiä tai mastiffityyppisiä tai näiden välistä. Lisäksi yhden kasvattajan koirat ovat yleensä suurempia ja toisen pienempiä jne. Myös koirien liikunnassa, rakenteessa ja luonteessa on eroja. Käy paikan päällä katsomassa kasvattajan koiria ja tutustu kasvattajan toimintaan. Huomioi, että myös bullmastiffeista löytyy koiria, joiden käytös voi olla hyvinkin erilaista turvallisissa kotioloissa ja kodin ulkopuolella ”pelottavassa” maailmassa. Mikäli haluat koirasi juuri tietystä yhdistelmästä, ole ajoissa liikkeellä ja varaudu odottamaan.  

Ylös - Top

Sapuskaa

Suurikokoisena koiran bullmastiffi tarvitsee melko runsaasti ruokaa. Koiranruoka ei sinänsä ole kovin kallista, mutta muodostaa kuukausien ja vuosien myötä kyllä huomattavan menoerän. Ruoan tulee olla ravitsevaa ja sisältää koiran hyvinvoinnin kannalta tarvittavat vitamiinit ja kivennäisaineet. Hyvälaatuinen kuivamuona on toki kalliimpaa kuin se halvempi vaihtoehto, mutta tulee yleensä pidemmässä juoksussa halvemmaksi. Usein hyvälaatuista kuivamuonaa nimittäin kuluu ateriaa kohden määrällisesti vähemmän kuin sitä halvempaa vaihtoehtoa. Koira voidaan ruokkia myös ns. kotiruualla. Tämä ei tarkoita pelkkiä ruuantähteitä vaan tasapainotettua ravintoa, jossa koira syö puuroa/riisiä, hirssiä, tattaria jne, erilaisia raakoja lihoja/kalaa, vihanneksia/hedelmiä ym.

Terveys

Koiran terveyden turvaamiseksi se tulee rokottaa useita tarttuvia tauteja vastaan. Rokotukset on uusittava 1-2 vuoden välein. Pentu luovutetaan rokottamattomana ja se tulee rokottaa ensimmäisen kerran 12 viikon ja toisen kerran 16 viikon ikäisenä. Tämän jälkeen seuraava rokotus otetaan yhden vuoden iässä. Noin viikko ennen kutakin rokotusta tulee pennulle suorittaa loishäätö eli madotus.

Lonkka- ja kyynärnivelen kasvuhäiriöiden esiintymisestä tarvitaan tietoa jalostuksessa. Lonkka- ja kyynärnivelet tutkitaan röntgenkuvien avulla ja Suomen Kennelliitto antaa näiden röntgenkuvien perusteella virallisen lausunnon kunkin kuvatun koiran lonkkien ja kyynärpäiden tilasta.

Koira saattaa sairastua monenlaisiin tauteihin. Tutkimusmenetelmien koko ajan kehittyessä löydetään koiriltakin jatkuvasti uusia perinnöllisiä sairauksia. Tällä hetkellä tunnetaan yli 400 erilaista perinnöllistä sairautta ja uusia löytyy jatkuvasti. Bullmastiffilla esiintyy lonkka- ja kyynärniveldysplasiaa, silmäsairauksista entropiumia, ektropiumia ja kaihia sekä erilaisia ihosairauksia kuten furunkulosia. Koiraa, joka kärsii vakavista iho-oireista ei tule käyttää jalostukseen. Perinnöllisten sairauksien lisäksi bullmastiffeilla esiintyy erilaisia syöpiä, joista yleisimpiä ovat luu- ja imusolmukesyövät sekä mahalaukun kiertymää. Nuorilla koirilla esiintyy joskus panosteitista sekä HOD sairautta. Liian suora takaraajojen rakenne altistaa koiran polven ristisiteet vammautumiselle.

Hyvin  monet koirilla esiintyvät sairaudet voidaan parantaa tai ainakin niiden oireita voidaan lievittää. Eläinlääkärissä käynti ei kuitenkaan ole halpaa. Koiralle kannattaakin ottaa heti pentuna vakuutus.  

Ylös, ulos ja lenkille

Bullmastiffi voi ulkoilla joka säällä. Sen karvapeitteen tulee olla ns. säänkestävä. Kun liikutaan reippaasti, tarkenee koira hyvin. Pakkasessa koiraa ei tule seisottaa, istuttaa saati makuuttaa paikoillaan. Kovia pakkaskelejä varten voit hankkia koirallesi suojahaalarin. Anna pennun olla mahdollisimman paljon vapaana ja anna sen itse tutustua ympäristöön. Älä ole liian suojeleva, mutta huolehdi siitä että pentusi liikkuu turvallisessa ympäristössä. Rokotetun pennun tulee tavata vieraita koiria, jotta sen sosiaalistuminen edistyy. Varmistu AINA, että uusi koira on ystävällinen. Älä vie koiraasi tapaamaan vihaista koiraa. Uuden koiran tapaaminen tulisi aina olla miellyttävää pennullesi. Mieti myös itse sallitko koirallesi toisten koirien tapaamisen myös silloin kun se on kytkettynä vai ainoastaan vapaana ollessaan.

Bullmastiffi on omimmillaan touhutessaan vapaana metsässä. Onhan rotu alun perin kehitetty nimenomaan metsänvartijan apulaiseksi. Pennun kanssa ulkoiltaessa on huomattava, että liikuntaa annetaan vain sen verran, minkä pentu väsymättä jaksaa. Pentu liikkukoon omilla ehdoillaan. Pennun liikunta-alustaksi sopii erinomaisesti vaihteleva metsämaasto. 

Ylös - Top

Bullmastiffin pennun valinta

Luonnollisesti toivot ja odotat saavasi terveen ja iloisen, hyvännäköisen ja -luonteisen pennun, josta kasvaa terve, kaunis ja hyväkäytöksinen aikuinen. Tuskin kukaan meistä pystyy sitä sinulle takaamaan vaikka varmasti jokainen kasvattaja pyrkiikin kasvatustyössään juuri kuvattuun tulokseen. Terve pentu voi sairastua ja siitä pentueen lupaavimmasta pennusta ei ehkä tulekaan aikuisena sitä näyttelykehien tähteä. Koiranjalostuksessa päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen kun tietoja hyödynnetään mahdollisimman monesta koirasta. Mitä enemmän kasvattajalla on käytössään tietoa pentueen vanhemmista, vanhempien pentuesisaruksista ja vanhempien muista jälkeläisistä sekä esivanhemmista, sitä suuremmat mahdollisuudet hänellä on onnistua tavoitteissaan. Tietojen keruu ja hyödyntäminen eivät kuitenkaan takaa täydellistä onnistumista ja pentujen kesken esiintyy vaihtelua saman pentueen sisällä.

Älä osta sikaa säkissä vaan käy tutustumassa pentuihin riittävän monta kertaa. Synnytyksen jälkeen sinun täytyy kuitenkin malttaa n. 4 viikkoa sillä monet kasvattajat rauhoittavat pentujen ensimmäiset elinviikot.

Sinun on hyvä tutustua aina myös pentueen emään, joka useimmiten on kasvattajan luona. Emän vaikutus pentuihin on huomattava. Se hoivaa ja opettaa niitä ensimmäiset elinviikot. Isään tutustumisen järjestäminen voi käytännössä olla hankalampaa. Isä ei välttämättä asu kasvattajan luona tai voi olla ulkomaalainen. Kasvattajan tulisi kuitenkin esitellä isä kuvien tai videon välityksellä.

Kasvuympäristöllä, ihmiskontakteilla, pentuesisaruksilla ja luonnollisesti oikealla ravinnolla on tärkeä osuus pennun kehittymiseen. Leimautumisvaiheessa saadut myönteiset ja kielteiset kokemukset sekä niiden puute näkyvät usein vielä aikuisiässä. Vastuuntuntoinen kasvattaja seuraa pennun kehitystä sen siirryttyä uuteen kotiinsa ja opastaa uutta omistajaa esille tulevissa kysymyksissä.

Pennut ovat aina söpöjä. Mieti kuitenkin tarkkaan mistä uuden perheenjäsenen hankit.

Kun se pentu sitten ostetaan…

Kauppakirja

Koirankauppa on kaksipuolinen sopimus, jossa esineen eli koiran omistusoikeus siirtyy kasvattajalta koiran uudelle omistajalle. Lainsäädännön mukaan koira todellakin rinnastetaan esineeseen. Kauppasopimuksen myötä syntyy oikeuksia ja velvollisuuksia molemmille osapuolille.

Myyjän tärkein velvollisuus on luovuttaa kaupan kohteena oleva koira sovittuna aikana ja sovitunlaisena. Myyjällä on oikeus kauppahintaan ja siihen, että koira noudetaan sovittuna aikana. Myös näyttelyissä tai terveystarkastuksissa käymisestä yms. voidaan sopia.

Lähtökohtana on sopimusvapaus: kaikesta voidaan sopia ja tehdyt sopimukset myös sitovat. Sopimusoikeudessa on kuitenkin voimassa yleinen kohtuuttomuuskielto. Myyjä ei siis voi vaatia uudelta omistajalta tekoja, joita pidetään kohtuuttomina. Tällainen kohtuuton ehto voisi olla esim. vaatimus siitä, että omistaja osallistuu koiransa kanssa 20 näyttelyyn joka vuosi.

Koirankaupasta tulee AINA tehdä kirjallinen sopimus. Suomen Kennelliitolla on tähän tarkoitukseen erityinen lomake. Kauppasopimusta voi tarvittaessa täydentää liitteillä.  

Ylös - Top

Laki velvoittaa

Kaikkea kauppaa koskee kauppalaki. Kuluttajansuojalaki säätelee yksityisen kuluttajan ja elinkeinonharjoittajan välisiä suhteita. Kasvattajan, jolla on ollut kolmen vuoden aikana vähintään pentue vuodessa tai saman vuoden aikana vähintään kaksi, katsotaan toimivan elinkeinonharjoittajana.

Pääsääntöisesti myyjä vastaa siitä, että kaupan kohde on sopimuksen mukainen. Kiinnitä huomiota siihen, mitä tietoja koiran ominaisuuksista kaupantekohetkellä annetaan. Vastuu syntyy vain niistä virheistä, jotka ovat koirassa jo kauppahetkellä.  Kauppakirjassa käytetään yleensä vastuuta rajoittavaa ehtoa, jossa ostaja hyväksyy kaupan kohteen 'siinä kunnossa kun se on', riskeineen kaikkineen. Tällöin ostaja siis esim. on tietoinen siitä, että bullmastiffilla esiintyy sairauksia, mutta päättää kuitenkin ostaa pennun.

’Siinä kunnossa kun se on’ ei kuitenkaan vapauta myyjää vastuusta silloin, kun hän on antanut väärää tietoa, on jättänyt kertomatta ostopäätöksen kannalta merkittävän tärkeitä tietoja tai koira on olennaisesti huonompi, kuin ostajalla oli aihetta olettaa. Myyjän tulee siis kertoa ostajalle myös tiedossaan olevista vioista, joita pentueen taustalla esiintyy jotta ostaja voi riittävän hyvin arvioida pennun ostoon liittyvät riskit. Pääsääntöisesti kaikki bullmastiffit myydään Suomessa samanarvoisina ellei pennussa ole jotain selkeää virhettä, joka alentaa sen arvoa (esim. koukkuhäntä tai maskin puutos).

Vieläkö suunnittelet bullmastiffin hankintaa?

Onhan kodissasi ja ennen kaikkea sydämessäsi tilaa bullmastiffille koko sen elinajaksi?

Mikäli pentu edelleen kiinnostaa… ota yhteyttä niin jutellaan lisää! 

© Remarkabull Bullmastiffit

Sanna Vakkilainen

sanna.vakkilainen (at) dnainternet.net

040 7403693

Ylös - Top

Etusivu - Index | Modified Mar 13, 2012 | Copyright © 2007-2024 Sanna Vakkilainen | Site info | Suunnittelu Marikoo.fi